sábado, 2 de marzo de 2013

PRÀCTICA 4: TINTA XINA

La pràctica que us explicaré avui és la que vam fer el passat  27 de Febrer, el procediment de la tinta xina. 

Abans de parlar de la tinta xina, però, faré una petita introducció al dibuix en líquid. Podem trobar tres tipus de materials diferents: les tintes, el bistre i la sèpia


Hi ha molts tipus de tintes, però bàsicament s'utilitza el negre carbó (o negre fum) barrejat amb aigua i un agent emulsionador (goma aràbiga, resines vegetals).

El bistre és un pigment marró o castany derivat del carbó alquitranat, és a dir, el sutge de la xemeneia. A pesar del seu elevat cost, encara es fa servir.

La sèpia és una tècnica basada en la tinta del pop i del calamar. Els dibuixos en sèpia, però,  són molt delicats: s'engrogueixen amb l'efecte de la llum i això provoca que es difuminin els contorns a llapis.


Per realitzar la nostra pràctica vam necessitar: 

SUPORT
-  Papers DIN-A3

MATERIALS
- Plomilles de dibuix 
- Plomilles de canya bambú
- Pinzells de punta rodona, de tots tamanys
- Tinta xina
- Aigua

Amb la plomilla o el pinzell agafes la tinta i comences a dibuixar. Amb aigua pots fer escales de grisos i determirar la intensitat del negre en el dibuix. 



Aquí us deixo penjats uns vídeos de diferents procediments, el primer vídeo és sobre el Sumi-e, un procediment de dibuix monocromàtic mil·lenari que es va desenvolupar a la Xina entre el 600 i 900 d.C., es va anar implantant com a estil durant els segles i finalment al segle XIV va ser introduïda al Japó per monjos budistes zen, els seus majors precursors. El segon vídeo és una demostració del procediment amb plomilla.


PROCEDIMENT DEL SUMI-E   







PROCEDIMENT AMB PLOMILLA



                 

Marion Bolognesi


Marion Bolognesi és una artista que viu i treballa a NYC. La seva carrera està a cavall del disseny d'accessoris i la pintura amb aquarel·les. Bé és cert que no és tinta xina, però cal apreciar la destresa que té aquesta noia amb el pinzell a la mà per creant amb el dibuix líquid textures i profunditats amb un tractament exquisit -pel meu gust- del color.

Aquí us deixo un vídeo on podreu veure la seva tècnica i també algunes de les obres que més m'agraden de l'artista.





















I ara, els comentaris!

No hay comentarios:

Publicar un comentario