martes, 28 de mayo de 2013

PRÀCTICA 12: EL GRAVAT EN BUIT INDIRECTE - VERNÍS TOU; AIGUAFORT; AIGUA TINTA


SUPORT
- Placa de coure

MATERIALS
- Amoníac
- Pols de talc
- Vernís tou
- Planxa calorífera
- Vernís
- Punxó
- Spray
- Papers, llapis, cinta adhesiva... (és a gust, per fer el motlle per fer l'aiguatinta)
- Tint
- Oli de llinosa
- Espàtules
- Gases, papers i draps
- Blanc d'espanya
- Àcid clorhídric (Amb protecció!! guants etc.)
- Paper per fer l'estampa o gravat (ha d'estar una mica humit)
- Tòrcul



Pas previ a tots els tipus de gravat amb plaques metàl·liques:

Amb amoníac i pols de talc cal netejar la placa de coure, així eliminem totes les impureses i podem començar a fer el gravat.




Vernís tou

Vernís toués un procediment de gravat calcogràfic en el qual s'utilitza aquest material. Consisteix a cobrir la superfície de la planxa amb aquest vernís, que permet posar-hi a sobre un paper i dibuixar-hi directament. La pressió de la punta del llapis marcarà l'empremta del traç sobre el vernís; I llavors, sotmès a l'àcid, aquest atacarà la zona descoberta o sigui l'empremta. Es grava sobre una planxa de metall o de fusta. Premet aconseguir traços simulant el dibuix a llapis i també s’utilitza per reproduir textures. 









Aiguafort

L'aiguafort és una tècnica calcogràfica d'incisió indirecta. Sobre una planxa de metall s'estén regularment un vernís protector, amb una punta es dibuixen les formes de la imatge tot descobrint la planxa. Seguidament se sotmet a un bany d'àcid per cremar els trets descoberts, i endinsar-los per tal que més tard acullin la tinta per a la impressió.











Aiguatinta

Aiguatinta: Es fa una dispersió de pols de resina sobre la planxa, i s'escalfa fins que els grans de la resina quedin adherits a la superfície. El mordent atacarà i aprofundirà els intersticis que queden entre els grans i es formarà una microscòpica retícula que ofereix diverses valoracions (mitges tintes amb trames no lineals, sinó arrodonides).

















Un cop posat el gravat a  la cubitera de l'àcid, el procés és el mateix pels gravats al buit (tan directe com indirecte). –Només tinc fotos del que vaig fer jo, però com ja he dit, tots passen pel mateix procés.–




Un cop es treu la placa de coure de l'àcid (al cap de 30 min aprox.) es neteja i ja es pot començar a aplicar la tinta, que barrejada amb oli de llinosa, s'aplica amb una espàtula per tota la placa.









Quan aconseguim tenir una capa homogènia de tint, posem un paper a sobre, per treure'n l'excedent, després, amb una gasa es segueix netejant fins a aconseguir tenir la placa totalment neta per les zones que no s'ha de gravar amb el tòrcul. 



Amb un drap agafem amb el dit una mica de blanc d'espanya, i amb molt de compte, en posem una mica als extrems de la placa, i després bufem (així ens acabem d'assegurar d'un resultat precís)






I ara, els comentaris!

No hay comentarios:

Publicar un comentario