martes, 21 de mayo de 2013

PRÀCTICA 10: EL GRAVAT EN RELLEU - LINÒLEUM

Abans d'iniciar l'explicació sobre les pràctiques del gravat, vull fer una introducció sobre què és el gravat, el tòrcul i la premsa. 

Gravar: Tragar un motiu sobre una matèria dura, incidint-la amb un burí, cisell, per obtenir un gravat que és una matriu de fusta, metall, pedra o una altra matèria susceptible de rebre tinta i traslladar-la al paper o a d'altres matèries semblants, tan tes vegades com calgui, per mitjà del procés d'estampació o impressió.
Hi ha dos tipus de gravat: el gravat en relleui el gravat en buit. Del gravat en buit podem distinfir-ne de dos tipus, l'indirecte i el directe. 

Tòrcul: Premsa calcogràfica composta bàsicament de dos cilindres, un de superior i un altre d'inferior, entre els quals hi ha una platina que transporta la planxa i el paper per sota la pressió. La premsa s'acciona amb un manubri. La planxa transportada és de metall, perla qual cosa s'anomena premsa calcogràfica.


Per a realitzar la pràctica vam necessitar: 

SUPORT
– Planxa de linòleum

MATERIALS
– Gúbies
– Ganivets per les gúbies
– Tint
– Rodet 
– Paper de diari
– Paper per fer l'estampa
– Tòrcul

El linòleum és el procediment de gravar sobre aquest material. Es tracta de pols de suro pastat amb oli de llinosa oxidat, premsat sobre un entramat de jute. El gravat és semblant al xilogràfic, només varien el suport i les eines que són petites ganivetes adaptades a un mànec.

Amb la gúbia es va rascant o extreient la matèria i es crea un relleu que és el que quedarà gravat. Cal tenir en compte que si s'escriu algo s'ha de fer al revés, ja que quan es gravi es girarà i es llegirà correctament.
Amb un rodet apliquem de manera homogènia el tint a la placa gravada de linòlium, d'aquesta manera penetrerà dins del relleu i quan es passi pel tòrcul quedarà gravat. Amb un paper de diari es neteja la placa i es treu tot el tint sobrant. Un cop fet això ja es pot passar pel tòrcul  i fer l'estampa del gravat.









Aquí us deixo un exemple de linòleum fet per Picasso:





I ara, els comentaris!

No hay comentarios:

Publicar un comentario